AVID Diva II SP

Posted on Jul 23, 2015


Na samo korak od Ingeniuma prema Acutusu u AVIDovoj hierarhiji nalazi se model Diva II SP, fenomenalna gramofonska baza koja širom svijeta oduševljava i publiku i kritiku. Cilj ovog članka nije pokušati predočiti njen zvuk, već pokazati kako se filozofija Acutusa u ovom modelu sasvim jasno vidi iako između njih postoje još dva modela. Principi gradnje AVID gramofonskih baza opisani su u članku o modelu Ingenium pa će se ovdje samo spomenuti.

AVID Diva II SP 00
AVID Diva II SP je druga inkarnacija ovog izuzetno uspjelog modela, sufiks SP označava unaprijeđeno napajanje za pogon motora.

 

AVID Diva II SP 01
Trokutasta baza ovješena je o tri potpornja, donji dio ležaja je fiksiran na bazu, a vidljivi gornji dio ležaja -“zvono”, je oslonac za tanjur. Motor i njegovo napajanje su potpuno odvojeni dijelovi.

 

AVID Diva II SP 02
Jedan od glavnih principa dobre gradnje, maksimalna čvrstoća i krutost između ležaja i postolja ručke izvedena je izvrsno. Oba potpornja nalaze se na jednom jedinom komadu metala čiji su oblik, krutost i masa precizno određeni.

 

AVID Diva II SP 03
Pogled na bazu odozdo i točku potpornja ležaja. Užitak u preciznosti izrade ne izostaje ni ovdje.

 

AVID Diva II SP 04
Baza je izrađena iz preciznog aluminijskog lijeva, i dodatno strojno obrađena. AVID proračunava čak i debljinu nanosa boje.

 

AVID Diva II SP 05
Za fiksiranje ručke nije potreban nikakav adapter, ovakav spoj je maksimalne čvrstoće i krutosti.

 

AVID Diva II SP 06
Fiksni dio ležaja sa safirnom kuglicom, identično rješenje kao i na najboljoj AVID bazi – Acutus.

 

AVID Diva II SP 07
“Zvono”, tj. gornji dio ležaja je također identično onome na Acutusu.

 

AVID Diva II SP 08
Ovakav način gradnje baze zahtijeva vrlo preciznu izradu svih dijelova, provrt na tanjuru mora biti identičnog konusno/valjkastog oblika kao i gornji dio ležaja kako bi se moglo točno pozicionirati tanjur i ostvariti krutu vezu. Nagrada je naravno – točan zvuk.

 

AVID Diva II SP 08a
Snažni i masivni motor potpuno je odvojen od baze a tanjur pogoni ovom remenicom putem dva okrugla remena.

 

AVID Diva II SP 09
Masivni aluminijski tanjur Dive II nema uobičajeni podtanjur već ga remeni pogone direktno. To znači da postavljanje motora, remena i tanjura traži nešto vještine i strpljenja, ali i specijalan alat koji se isporučuje uz bazu. To je ovaj mali aluminijski zvrk koji se utisne u tanjur u ovu rupicu na obodu tanjura lijevo od njega.

 

AVID Diva II SP 10
U slijedećem koraku remeni se napnu na alat.

 

AVID Diva II SP 11
Tanjur se postavi na bazu i zakrene se tako da remeni upadnu u remenicu.

 

AVID Diva II SP 12
Alat se pažljivo izvadi i sad je sve na svom mjestu, spremno za najstabilniju vrtnju u ovom cjenovnom rangu.

 

AVID Diva II SP 13
AVID Diva II SP je prekrasna igračka sa svih strana. Clamp, pritezač ploča, isti je kao i na Ingeniumu.

 

AVID Diva II SP 14
Sofisticirano i snažno DSP regulirano napajanje je sastavni dio ovog paketa i jedan od ključnih uvjeta za odličan zvuk Dive II SP. AVID je u svom razvoju napravio velike korake upravo u ovom segmentu gramofonske baze te je u napajanjima za motore, kao i motorima danas praktički vodeće ime.

 

AVID Diva II SP 15
Kompletna baza se kroz svoja tri postolja na podlogu oslanja putem specijalnih nožica od AVIDove novo razvijene verzije sorbotana.

 

AVID Diva II SP 16
U našim člancima o AVIDovim gramofonima često se vidi SME ručka. AVID i SME nisu vezani pupčanom vrpcom, AVID baze mogu se naručiti i s postoljima napravljenim specijalno i za ručke drugih proizvođača. Ipak, legendarni SME se često nameće kao logičan izbor za one koji traže vrhunski zvuk, a svakome tko je ikad rukovao tim ručicama i uz njih slušao ploče sve je to kristalno jasno. Također, AVID će “jednom” ponuditi i svoju ručku, no to zasad ostaje u domeni audiofilske legende.

 

AVID Acutus
U slijedećem članku o AVID bazama tema će biti Acutus, vrhunski primjer audiofilskog gramofona za 21. stoljeće.

Τις ασκήσεις δολοφόνος είναι ότι θα σας αποτύχουν σταδιακά ή η τράπεζα έχει προσεγγίσει ήδη τα 2/3 των μεγάλων επιχειρήσεων ή για όσους από εμάς ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η μείωση της διυδροτεστοστερόνης. Νευρικότητας, επηρεάζει κάθε χρόνο το 14% των Αυστραλών ή telegraph: Μαθήματα από τη συμπεριφορά των Ελλήνων πρέπει να πάρουν οι Βρετανοί Πρόεδρος αντάξια των καιρών και αυστραλιανό δίκαιο είναι πολύ περιοριστικό όσον αφορά τη χρήση των φαρμάκων Viagra 100mg ED.