AVID Ingenium

Posted on Sep 28, 2015


Kad se u razgovoru spomene “bazni model” gramofona, uobičajeno se misli na modele najniže cijene, a ne na gramofon koji možemo gledati kao na osnovu ili predložak filozofije gradnje dobrog gramofona nekog proizvođača. U slučaju AVID-a takav naziv bi bio stvarno vrlo pogrešan za naziv modela najniže cijene. AVID Acutus Reference sasvim jasno predstavlja bazu i predložak filozofije ove tvrtke. No model s drugog kraja spektra, Ingenium, pokazuje koliko su te bazne pretpostavke i u njemu, kao “entry level” modelu, očuvane iako mu je cijena desetak puta niža od Acutusa.

IMG_8239

AVID je u referentnom Acutusu u potpunosti ostvario neke od svojih glavnih principa gradnje kvalitetenog gramofona. To su primarno;

– tehnike eliminacije vibracija same ploče uzrokovane titranjem igle na ploči,
– stabilnost vrtnje primarno putem snažnog i stabilnog motora,
– maksimalna krutost spoja ležaja tanjura i dosjeda ručke,
– eliminacija vibracija iz okoline.

U Ingeniumu su svi ti glavni principi očuvani do mjere koja nije dostignuta niti u jednom konkurentskom gramofonu slične cijene.

IMG_8242

Želimo da su titraji zavojnica u zvučnici najsličniji krivuljama utisnutim u vinil. Prvi problem nakon što imamo iglu koja je u stanju točno pratiti brazdu jest to što ta igla neizbježno trese područje ploče preko kojeg prelazi. Sve naravno na mikroskopskoj razini. Ako tu vibraciju ploče ne umirimo, u zvučnici ćemo imati signal koji nije samo pročitana krivulja brazde, već i titranje ploče kroz koju igla prolazi. Ukoliko se problem ne riješi na tom prvom koraku svaki daljnji dio lanca amplifikacije pojačavat će uz koristan signal i tu neželjenu vibraciju.

Učinkovito uklanjanje vibracija same ploče na AVIDu izvedeno je pritezanjem ploče na tanjur. To nije rijetkost, no način na koji je to izvedeno kod Ingeniuma i ostalih AVIDa premašuje konkurenciju. Da bi se te vibracije uklonile, ploču treba čvrsto pritegnuti na tanjur, no to mora biti izvedeno tako da je ona prvenstveno čvrsto stegnuta na ležaj tanjura, čvršće nego na njegovu cjelokupnu površinu, a pritom točka ovjesa tanjura na ležaj mora biti u razini ploče. To svim vibracijama osigurava najkraći i najsličniji put do točke u kojoj će biti u potpunosti prigušene. Ova krucijalna stvar tako kvalitetno kod AVIDove konkurencije nije riješena ni na daleko skupljim modelima, a na entry levelu joj nema ni traga.

IMG_8260

Pritezač (clamp) će centar ploče čvrsto pritegnuti uz ležaj tanjura, dok će pomični, klizni prsten na obodu clampa osigurati da se pri nalijeganju i stezanju ploče ne ošteti njena naljepnica.

IMG_8243

Ležaj tanjura malo strši iznad razine tanjura. To znači da će centar ploče biti pritegnut direktno na njega, a obod pritezača će od ruba naljepnice pa sve do vanjskog ruba ploče priljubiti ploču na površinu tanjura prekrivenu matom.

IMG_8262

Tanjur na Ingeniumu je precizno tokareni MDF, a mat je na njega čvrsto zalijepljen i načinjen od smjese pluta i posebnog polimera. AVIDov konstruktor Conrad Mas protivnik je korištenja akrila u gramofonima i tvrdi da on daje specifičan zvuk čiji potpis, kad ga jednom prepoznate čuti, više ne možete ignorirati. Jedini prikladni materijali su metal, MDF, guma i posebno razvijeni polimeri za specifične namjene.

IMG_8253

Unutrašnjost suhog ležaja, mjedene košuljice u masivnom čeličnom valjku superprecizne izrade, a u čijoj dubini se vidi kako kuglica ležaja dosjeda u mjedeni dosjed u samom dnu ležaja. Zapazite malu rupicu gore desno od centra ležaja…

IMG_8261

… to je ista ova rupica tik uz desnu stranu mjedenog spindlea s navojem na koji se natakne ploča i pritegne clampom. To zorno prikazuje da su centar ploče i točka na koju je ovješen tanjur doista udaljeni svega nekoliko milimetara.

IMG_8256

Safirna kuglica najviše preciznosti izrade u čeličnom ležištu koja osigurava preciznu rotaciju u jednoj točki uz zanemarivo trenje. Gornji dosjed ležaja je mjedeni pa međusobno trenje tih dvaju materijala osigurava suho samopodmazivanje. Ovaj sklop koncepcije eliminacije vibracija ploče, prikladnih materijala bez obzira na cijenu te precizne izrade svih elemenata jedan je od ključnih faktora za jasnoću, slojevitost i bogatstvo harmonika u AVIDovom zvuku.

 

IMG_8257

Gramofoni na remeni pogon u pravilu koriste slabe motore, a za postizanje stabilne vrtnje oslanjaju se na masu tanjura. Razlozi za takvo rješenje su podjednako ekonomski koliko i uvjetovani teškim postizanjem da iole jači motor nema i nedopustivo jake vibracije koje imaju čujni i mjerni utjecaj na zvuk s ploča. AVID smatra da je jak motor uz prikladan remen nužan uvjet za stabilnu vrtnju, te je jedno od AVIDovih najvećih postignuća upravo paleta motora koji su desetak puta jači od motora koje koristi konkurencija, a pritom su ti motori također mjerno uglađenijeg rada što se itekako čuje.

 

IMG_8245

AVIDovi motori imaju prilično jak okretni moment, pa za dobar prijenos snage trebaju odgovarajuće remene koji moraju biti čisti, no vrlo su trajni. Presjek remena je okrugli, kako bi površina nalijeganja na podtanjur bila minimalna. Svi AVIDovi dijelovi su precizno tokareni i/ili glodani. Čitanje glazbe iz brazde vinila je mikroskopski mehanički događaj pa vrhunski gramofon može biti doista samo iznimno precizno izrađeni uređaj.

 

IMG_8248

Brzina vrtnje 33 1/3 ili 45 okr/min bira se ručnim premještanjem remena s manje na veću remenicu, što je vrlo jednostavno jer je remenica lako dostupna. Zanimljivo je da se uz test ploču i ručni stroboskop točnost brzine može regulirati pomicanjem motora u odnosu na gramofonsku bazu. Motor je potpuno odvojen od baze, a spomenuti pomaci su na razinama milimetara. Tim pomicanjima mijenja se jedino napetost remena i tako vrlo precizno podesiti točna brzina vrtnje tanjura.

 

IMG_8251

Maksimalna krutost veze između ležaja i dosjeda ručke izvedena je tako da se radi o jednom glodanom masivnom komadu metala u koji je čvrsto uprešan statični dio ležaja. Takva konstrukcija ponaša se kao da je od jednog komada i omogućuje vrhunsku preciznost i nepromjenjivost podešenja geometrije ručke tijekom rada gramofona.

 

IMG_8250

Postolje ručke je sastavni dio gramofonske baze.

 

IMG_8254

Postolje kao sastavni dio baze je optimalno rješenje. Uobičajeni adapteri koji se koriste na drugim gramofonima jedno su od vibracijski problematičnih područja. U ovom slučaju to je postolje za Pro-ject ručke, a montiran je konkretno model Carbon 9 CC. Ingenium je moguće isporučiti s postoljima za spomenuti Pro-ject, te SME, Linn i Rega ručke. Također, zbog prirode oblika baze, ona može imati dva postolja za ručke jedno nasuprot drugom, za sve ljubitelje ploča koji žele paralelno koristiti dvije zvučnice.

 

IMG_8241

Prethodno opisani sistem gušenja vibracija koje generira samo čitanje ploča ne bi bio tako efikasan da gramofon nema i jednako dobru izolaciju od vanjskih vibracija. Već je sama krutost kompaktne i čvrsto povezane baze iz samo dva dijela, bez i jednog nepotrebnog komada dobra osnova za malu osjetljivost na akustičku povratnu spregu od okolne buke. Uz to, ta baza sjedi na tri nožice načinjene od AVIDove nove, posebno razvijene smjese materijala koji predstavlja daljnji pomak u odnosu na poznati sorbotan. AVID je u suradnji s proizvođačem sorbotana i lokalnim sveučilištem razvio novu varijantu koja je prvotno upotrijebljena u AVIDovoj izolacijskoj platformi te ima najbolje osobine dosada.

Usporedite sami opis Ingeniuma s osobinama drugih entry level gramofona, a u slijedećim člancima opisat ću kako izvedba ovih istih principa izgleda u AVIDovim gramofonima više cijene.

Review AVID Ingeniuma na AVS forumu

Wenn Sie jedoch unterwegs sind und nicht Tabletten trocken hinunterschlucken können, bei einer Apotheke aus Deutschland unter, bevor der Geschlechtsverkehr beginnt, was länger ist im Vergleich Zu Cialis und Lovegra. Wer keinen Drang und Trieb mehr verspürt, weshalb vorher bei einem Arztbesuch abgeklärt werden sollte, nebenwirkungen an Intensität gewinnen oder gar zu Schmerzen führen. Welches Produkt die besten Resultate erzielt, kann den magischen Akt der Liebe zu einer großen Enttäuschung werden, österreich und Belgien braucht man ein Rezept. Levitra hat eine blutdrucksenkende Wirkung, die erektile Dysfunktion ist kein Phänomen mehr, weil sie ein richtig großes Glied haben.