AVID phono

Posted on Jun 5, 2015


AVID se odavno pobrinuo da vlasnici njihovih gramofona nemaju brige s izborom phono pretpojačala koja će dalje u amplifikaciju vjerno prenijeti mikroskopske i prilično skupe električne signale. Raspon od referentnog do vrlo kvalitetnog zvuka, ali osjetno povoljnijeg pokriven je s četiri modela. Modeli variraju prvenstveno po preciznosti prilagodbe raznim zvučnicama te razrađenosti napajanja. Svi modeli podržavaju MM i MC zvučnice.

 


AVIDov trio – Pellar, Pulsare II i Pulsus Phono, nedostaje Pellere (veličine kao i Pulsare II, ali bez podešenja na prednjoj ploči)

 

Najzanimljiviji su modeli s oba kraja ponude, najmanji i najveći. Kod prvog, malog Pellara, iznenađuje visoka kvaliteta zvuka za cjenovni razred phono modula koji je ipak sam početak za bilo koji kvalitetniji gramofon. U usporedbi s drugim phono modulima oduševljava rezolucija i slojevitost zvučne slike, kao i izuzetno nizak šum i brum uz korištenje MC zvučnica.

 

IMG_8136
AVID Pellar Phono, puno glazbe s vinila u malom formatu i po povoljnoj cijeni

 

Najveći, Pulsare II nikog ne ostavlja ravnodušnim svojom raskoši mogućnosti i jednostavnosti korištenja kakvu nije lako usporediti s bilo kojim drugim phono pretpojačalom na tržištu. Vizualno, i dok ne pročitate oznake na sklopkama, prvi dojam je da se radi o ambicioznom komadu neke veće amplifikacije s odvojenim napajanjem.

 

IMG_8137
Ultimativno phono pretpojačalo – AVID Pulsare II

 

Pulsare II nudi sve što biste od phono predpojačala mogli željeti ili zatrebati u bližoj ili daljoij budućnosti. Vrhunska konstrukcija i performanse, trajnost koja proizlazi iz kvalitete izrade po vojnim standardima, mogućnosti spajanja RCA ili XLR kabela, MM i tri stupnja pojačanja za MC zvučnice, devet vrijednosti opterećenja, šest za kapacitete, mono način rada i subsonic filter.

 

IMG_8116
Pulsare II i AVID Acutus u backstageu. Napajanje i phono modul povezani su posebnim višežilnim kabelom koji se isporučuje uz uređaj. Phono kabel također nije slučajan odabir već se isporučuje uz SME309 ručku.

 

Modeli “u sredini”, Pulsus i Pellere su na neki način varijante svojih susjeda. Pulsus u odnosu na Pellar ima bolje i odvojeno napajanje, te osjetno povećane mogućnosti precizne prilagodbe zvučnicama. Pellere je moćan gotovo kao i Pulsare II, no nema kontrole na prednjoj ploči te ima manje napajanje.

 

IMG_8124
Diskretna pojava s odvojenim napajanjem – AVID Pulsus Phono

IMG_8138
S mogućnostima prilično precizne prilagodbe raznim MC zvučnicama