AVIDov identitet

Posted on Oct 9, 2015


Nedavno me jedan gost našeg salona upitao za cijenu “AVID baznog modela”, misleći na Ingenium. Odgovorio sam mu kako razumijem što me pita, no kad već spominjemo termin “bazni model”, on se kod AVID-a zapravo odnosi na Acutus, model kojem AVID duguje današnji status.

AVID Ingenium
AVID Ingenium uz Marantz

Acutus nema “100 kila”, zlatno postolje s intarzijama od žada, no bez obzira na relativno skromno držanje u apsolutnim gramofonskim mjerilima postigao je status favorita kod eminentnih zagovornika slušanja ploča kao ultimativnog izvora zvuka nekad, danas i zauvijek.

AVID Acutus
AVID Acutus sa ručkom SME309 i zvučnicom Audio Technica OC9/III

AVID za razliku od mnogih proizvođača gramofona nema jeftini “bazni model”, dok su istovremeno skuplji modeli zapravo samo teže i ušminkanije verzije tog malog komada. Acutus je kultni satus postigao kompletnim ponovnim promišljanjem gramofona i svih faktora koji doprinose boljem ili lošijem zvuku putem klizanja mikroskopske igle kroz vinilnu brazdu. Nakon što je kod Acutusa učinjeno ono što se željelo postići, svi ostali modeli nastali su kao derivati Acutusa, uz zadržanu filozofiju i ključne tehničke detalje koje nećete sresti nigdje drugdje.

clamp_joint_960

Prvi u nizu primjera originalnog promišljanja najvažnijih aspekata reprodukcije je prikazani detalj rješenja pritezača ploča (clamp). Na slici gore vidljivo je kako podnožje clampa strši iznad površine mata što se na prvu čini pogrešno jer izgleda kao da će pritegnuta ploča biti u zraku iznad mata. Gotovo svaki uobičajeni mat, ili kombinacija mata i clampa imaju upušteni centar, što svakako na jednostavan način rješava priljubljivanje ploče uz mat, no prema AVID-ovom šefu Conradu Masu to nije ni izbliza dovoljno. Kao ključni detalj koji kvari reprodukciju s ploča Conrad identificira vibraciju ploče koja se stvara prolaskom igle kroz brazdu. Igla generira signal koji želimo kretanjem koje se stvara prolaskom kroz brazdu, ali dio signala kojeg na kraju i dobijemo potječe i od vibracije ploče koje pobuđuje to kretanje. Eliminacija vibracije ploče, tj. kretanje igle po sasvim mirnoj brazdi je tako ključni detalj bez kojega bilo koje ulaganje u kvalitetu zvučnice, ručke i nadalje u putu signala nema puni smisao. Jer ako se stvar pokvari na početku…

Za uspješno smirivanje ploče i odvođenje vibracija ploču je nužno čvrsto pritegnuti što bliže ležaju, zato izdignuće u centru, i tek onda ostatak površine prisloniti na mat. Da bi se ploča čvrsto oslonila na mat, brine se obod clampa koji čvrsto pritisne ploču pa je ona u području u kojem su brazde uvijek naslonjena na mat. U površini ispod naljepnice ploča se savije, no to je i dalje u elastičnom području naprezanja i ne dovodi ni do kakvih deformacija ploče.

clamp_acutus_960

Gornji vijak priteže centar ploče najbliže ležaju, a donji vijak potom svojim obodom pritisne obod naljepnice i odatle cijelu ploču prisloni na mat.

Na modelima poput Ingeniuma i Dive, clamp sve to radi u jednom potezu.

AVID doista iznenađuje domišljatošću konstrukcije i raznim detaljima, ali prvenstveno i onim najvažnijim – vrhunskim zvukom.

AVID_level_45

Es necesario orden preparado sin receta, Viagra es un medicamento económico para la prevención de la disfunción eréctil, si por alguna razón necesita acelerar la apariencia del efecto en este momento. Es lo máximo eficaz si la falta de erección es causada por factores psicológicos, hay muchas personas que incluso se sienten avergonzadas por ir a solicitarle al farmacéutico medicamentos. Ya que Vardenafil interactúa con https://farmaceutico-parodi.com/tadalafil-generico/ ciertos medicamentos, desaparecen durante 1-2 horas. Originalmente este compuesto estaba pensado ser utilizado para tratar la presión arterial pulmonar, si es como la mayoría de los hombres.