Bowers & Wilkins 800 Series Diamond

Posted on Sep 9, 2015


Nova 800 Diamond serija u najbolje iz ponude Bowers & Wilkins unosi nekoliko promjena.
Točnije njih osam stotina šezdeset i osam (868).

Promjena je u srži B&W svakodnevnice. Od prvog dana, pristup konstruiranju u akustici pokretala je neumorna inovativnost, te preispitivanje svega što se radilo ranije, sve kako bi se došlo do boljega, ne tek drugačijeg. Bowers & Wilkins je upravo dovršio najveći i najhrabriji korak naprijed do sada. Predstavljamo vam novu najbolju seriju zvučnika na svijetu – 800 Series Diamond D3.

 

01-802 Diamond
802 Diamond u Satin White finišu

Sve od vremena predstavljanja originalnog modela 801 1979. godine, serija 800 postavljala je visinu letvice u high-end zvuku. Kako nakon toga unaprijediti ono najbolje? Odgovor je – počnete ispočetka. Kad je B&W krenuo u izradu nove serije 800 Diamond, tvorci su se vratili “na crtaće daske” i tako se ukrcali na najveći i najambiciozniji razvojno istraživački poduhvat koji je B&W ikad poduzeo.

 

02-druga i treca diamond generacija
Druga i treća generacija 800 Diamond serije

U petogodišnjem periodu, uz korištenje najsuvremenijih tehnika modeliranja, B&W je preispitao svaki i najmanji djelić svih modela serije 800 Diamond, tražeći i najmanje slabosti kako bi se unaprijedilo razumijevanje kako ih prevladati. Rezultat je da je gotovo svaka komponenta ovih zvučnika rekonstruirana od temelja, od materijala zvučničkih jedinica, konstrukcije kabineta sve do pozicija vijaka koji sve to učvršćuju. Nova 800 Diamond serija nije samo upgrade, to je najnaprednija serija zvučnika na svijetu.

 

03-803 Diamond
803 Diamond odsad također sa srednjetoncem u “glavi” kao i kod 800 i 802 modela, Rosewood finiš

Za zvučnike nove serije 800 Diamond napravljeno je kućište za visokotonac koje ima najveću krutost do sada. Prijašnje kućište sličnog oblika bilo je šupljina, dok je u novom modelu visokotonac smješten u precizno obrađeni puni komad aluminija. Poboljšan je i gel sistem izolacije od vibracija kabineta, a sama dijamantna kupola zaštićena je od dodira novim tipom mrežice još veće akustičke propusnosti koja je omogućila da se mrežicu tvornički fiksira jer je nije potrebno skidati.

04-visokotonac

Originalni model 801 je 1979. godine u zvučnički svijet donio novinu u vidu odvojenog kabineta za srednjetonsku zvučničku jedinicu, popularno nazvanu “glavu”. Danas je kao rezultat intenzivnog razvoja srednjetonska glava nove serije potpuno rekonstruirana. Napravljena je od jednog komada aluminija, najprije izlivenog a potom CNC obrađivanog. “Turbinska glava” ima vitkiji profil od prethodne što poboljšava disperziju zvuka, a radijalno pozicionirane peraje s unutarnje strane dodatno ukrućuju cijelu tu strukturu. Rezultat je još bolja stereo slika i užitak slušanja na jednoj sasvim novoj razini.

05-802 utegnut

Bowers & Wilkinsove žute kevlarske membrane bile su prepoznatljiv dio B&W zvučnika sve od kad su prvotno upotrijebljene sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Razvojni tim B&W-a je desetljećima smatrao kako ništa drugo nije prikladnije za točnost i transparenciju u reprodukciji srednjetonskog zvučnog područja. Nakon dugotrajne i dubinske analize ponašanja kompleksnih pletenih materijala izumili su nešto još bolje – novu Continuum membranu. Novi materijal je prve dobre rezultate pokazao još 2007. godine, no za vrhunski proizvod svejedno su bile potrebne godine usavršavanja.

 

06-804 gloss black
Novi 804 Diamond s Continuum srednjetoncem u visokosjajnom crnom finišu

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kompozitnoj strukturi, Continuum membrana pokazuje iznimno predvidljivo ponašanje širom zvučnog spektra. Njenom uporabom izbjegnute su nagle promjene u odzivu koje imaju konvencionalne membrane na rubovima njihovog radnog područja, što rezultira osjetnim napretkom u otvorenosti i neutralnosti. Continuum je jedna od najvažnijih B&W inovacija u akustici u proteklih 30 godina.

07-Continuum mid

Konvencionalne bas zvučničke jedinice u pravilu imaju membranu koja je jednake debljine na svim točkama svog presjeka. Nova Aerofoil membrana je drugačija. Uporabom specijalne pjenaste jezgre B&W je uspio proizvesti membranu varijabilne debljine koja je najkruća u točkama u kojima je to najpotrebnije. Povećanje krutosti povećava radno područje u kojem se membrana ponaša kao idealni klip, i to toliko da ono znatno prelazi potrebno područje rada. Bas je time najtočniji i najkontroliraniji do sada.

08-Aerofoil bas

Kabinet je načinjen od jedinstvene zakrivljenje školjke od višeslojnog drveta, no zvučničke jedinice su odsada smještene na njegovom najkrućem dijelu, tj. na vrhu krivulje. To je dosad najčvršći i akustički najotvoreniji B&W kabinet. Zakrivljena prednja strana kabineta znači još manje koloracije zvuka izazvane samim oblikom kabineta. Još manje rubova i spojeva dovodi do kabineta koji je sveukupno krući i čvršći, te smanjuje rezonancije kabineta i refleksije zvuka od njegove površine na najmanju moguću mjeru.

 

09-reverse shell
Bas zvučničke jedinice fiksirane su na posebne prstenaste metalne nosače na najkrućem dijelu “reverse shell” kabineta

Sve od vremena u kojem je B&W otkrio kako strukturna krutost kabineta ima odlučujuću ulogu u definiranju točnosti i jasnoće nekog zvučnika, Matrix struktura je ukrućivala unutrašnjost svih najboljih B&W zvučnika. Kako je razumijevanje optimalne geometrije zvučnika u B&W raslo, Matrix konstrukcije su evoluirale. Nova 800 Diamond serija donosi dosad najradikalniji napredak u Matrix konceptu. Razvijena kroz računalno modeliranje, konstruirana od šperploče i pojačana metalnim dijelovina na ključnim točkama, to je jednostavno ultimativni Matrix.

10-matrix

Vrhunski zvučnik zahtjeva čvrstu podlogu. Premještanje skretnice iz podnožja zvučnika u odvojenu komoru na leđima zvučnika, omogućilo je konstruiranje podnožja koje je stabilnije i manje rezonantno nego do sada. Novo podnožje napravljeno je od jednog komada aluminija, što težište cijele konstrukcije pomiče prema dolje i stvara protutežu masi turbinske glave. Novo podnožje donosi i dosad neviđeno rješenje postavljanja zvučnika na šiljke. Ugrađeni kotačići omogućuju lagano kretanje zvučnika, a kad nađete optimalnu poziciju šiljci se mogu spustiti i u ulozi oslonca zamijeniti kotačiće jednostavnim zakretanjem matica koje su integralni dio šiljka, bez potrebe da zvučnik polegnete na bok.

 

11-diamond

I dok su praktički svi ostali dijelovi zvučnika nove 800 Diamond serije unaprijeđeni ili sasvim rekonstruirani, jedan element nije se promijenio – dijamantna kupola visokotonskih zvučnika. Čak i kroz najstroža testiranja pokazalo se kako ništa ne može nadmašiti dijamant kao materijal za kupolu visokotonca. B&W Diamond i dalje ostaje ultimativno dostignuće u tehnologiji visokotonaca koji su sposobni za kontroliranu reprodukciju tonova do zapanjujućih 70 kHz, omogućujući time nenadmašne detalje, prirodnost i prostornost u reprodukciji glazbe.

12-diamond

Izrada zvučnika 800 Diamond serije u svakoj svojoj fazi traži vješte ruke, dobru procjenu i tradicionalno majstorstvo. Samo za postizanje visoko sjajnog finiša svaki je kabinet prskan s deset slojeva laka, te svaki puta detaljno ručno poliran između dva sloja. Poliranje samo jednog zvučnika može potrajati i do četiri dana.

13-805 Diamond White
Novi 805 Diamond

Serija 800 Diamond je britanski proizvod. B&W nastoji sam proizvesti što više ključnih komponenti konačnog proizvoda, uključujući i kabinete koje proizvodi u potpunosti. Nove Continuum membrane dolaze iz vlastite proizvodnje, kao i sklapanje svih skretnica. Tolerancije kabineta su drastično unaprijeđene, prosječno odstupanje od zadanih dimenzija iznosi tek 0,2 mm, a u području u kojem se glava sastaje s drvenim dijelom kabineta još boljih 0.15 mm.

 

14-802 Diamond high gloss black

Kada je john Bowers utemeljio svoju kompaniju prije gotovo 50 godina, sanjao je savršeni zvučnik, onaj koji bi mogao sasvim vjerno dočarati stvarni zvuk. B&W je tijekom cijelog svog postojanja u potrazi za ostvarenjem Bowersove vizije. S novom 800 Diamond serijom, B&W je napravio dosad najambicioznije korake prema postizanju te vizije. Ono što je B&W naučio u godinama razvoja ovog posljednjeg projekta odrazit će se na način na koji će nastajati novi B&W zvučnici slijedećih godina.

01-john bowers 800

Stvaran zvuk? Nije bio nikad bliže od nove 800 Diamond serije.

Poslušajte i vidjet ćete!

 

 

15-revolucija

Revolucija može potrajati.
Ali rezultate je vrijedilo čekati.

Zvučnike nove serije 800 Diamond možete poslušati u Sonus Elite već od danas, 9.9. 2015. godine. Zvučnici prethodne 800 Diamond serije su toliko dobri da nikad neće biti “loši zvučnici”, no slušni dojmovi glazbe reproducirane putem zvučnika nove generacije su svejedno vrlo impresivni. B&W u novoj seriji nije promijenio karakter zvuka, tehničke promjene donijele su veću jasnoću u cijelom spektru, još prirodniju dinamiku i sjajnu tonsku zaokruženost. Punjenje prostora slojevitim zvukom između i oko zvučnika je izvanredno. I na pozamašnim odmacima potenciometra glazba se često ne čini osobito glasna, ali ako snimka to dopušta pogled na unutarnje tkanje glazbe je istovremeno frapantan, a dinamika vas doslovno preplavi. Osjećajni detalji u glasovima, prirodna zvonkost nekih instrumenata koje nije lako reproducirati, disanje zborova, bubnjevi, puhači – jednostavno sjajno…