Bowers & Wilkins 803 D3

Posted on Jul 1, 2016


Većina fotografija u ovom članku činit će se kao da su crno bijele, ali nisu. Još važnije, zvuk 803 D3 je sve samo ne takav, sastavljen jedino od nijansi sive. Zvuk je pun boja, iznimno vjerno prenesenih boja…

Osim toga, ne zamjerite na ovolikim fotografijama. Svaki istinski audiofil reći će vam da nije važno kako zvučnik izgleda ako vrhunski zvuči, i ne mogu reći da nema pravo, sve je uzalud ako nema zvuka. No u slučaju kad se uz vrhunski zvuk udruži tako dobar dizajn, gotovo skulptura, kako to ignorirati? I zašto?

Posebno fascinira i činjenica kako je zvučnik odlično dizajniran, iako su oblici, materijali i boje gotovo u potpunosti diktirani tehničkim razlozima za postizanje što boljeg zvuka.

 

IMG_9005

 

Novi 803 D3 je najmanji B&W sa srednjetoncem u glavi, vrhunski uvjeti za rad srednjetonca ranije su bili prisutni jedino u modelima 800 i 802, te još ranije i 801.

 

IMG_9006

 

Bowers & Wilkins tako sad ima zvučnik vrhunskih karakteristika i dizajna koji je moguće kvalitetno smjestiti u manje prostore. Kriterij za odluku između modela 804 D3 i 803 D3 je sada jedino cijena.

 

IMG_9008

 

Sve što ima 800 D3, ima i 803 D3, dijamantni visokotonac je potpuno jednak, novi Continuum srednjetonac je promjera 13 cm umjesto 16 kod 800 i 802, a basevi su promjera 18 cm.

 

IMG_9010

 

Iako kompaktan, sav taj vidljivi i nevidljivi lijevani masivni aluminij, koji je naknadno CNC glodan do savršenstva, u tijelima srednjetonskog i visokotonskog zvučnika, kao i u strukturi matrix bas kabineta, doprinosi respektabilnoj ukupnoj masi od 65 kg po zvučniku.

 

IMG_9011

 

Bas membrane varijabilne debljine toliko su čvrste da na njima možete stajati bez straha od oštećenje, a njihova krutost zajedno s pogonom ovih zvučnika čine titrajnu masu koja je najbliže idealnom klipnom gibanju membrane ikada dosad.

 

IMG_9012

 

Pod sve ovo B&W se potpisuje skromno i gotovo sramežljivo. Razumljivo, ono što je vidiljivo i čujno vrlo je prepoznatiljivo. Prostor Sonus Elitea donekle guši najniži dio zvučnog spektra, tj. izostaje određeno izdizanje tog dijela koje je uobičajeno u normalnom stambenom prostoru. Uz to, zvučnici su podešeni tako da se bas ne čini “izdašan”. To dvoje zajedno sluti na “tanku” reprodukciju, bez tijela i napornu za slušanje. Iznenađujuće, ali nije tako.

Prirodnost je prva riječ koja mi pada na pamet pri opisu nove 800 D3 serije, a to vrijedi i za 803. Vrlo slično kao na koncertima akustične glazbe, dojam je “da nema basa”, no sve je zaokruženo, bogato, slojevito i puno tekstura. Suzdržano, kao zvuk koji se događa u velikom ali akustički uređenom prostoru, no istovremeno informativno i upečatljivo, bez očitih koloracija. Čak ni za dinamiku ne mogu reći da je spektakularna, ne zato što je mala, nego zato što se zapravo ogromna dinamika na ovim zvučnicima također čini tako prirodnom i lakom kao da je to u reprodukciji zvuka sasvim normalna stvar.

Čestitam ekipi iz B&W-a na takvom pristupu konstruiranju i ugađanju svojih novih perjanica. To su apsolutno zvučnici za odrasle audiofile koji ne padaju na šarenilo i vatromete te znaju prepoznati prisutnost suštine.

 

IMG_9014

 

 

 

IMG_9017

 

U pozadini elegantne glave nove osamstotrojke je veliki 800D s legendarnim žutim kevlarom. Serija D2 je sjajna stvar, obavila je mnoge poslove i u profesionalnom audio svijetu, ipak, D3 je uspio reprodukciju zvuka odvesti još dalje, ili bliže :)

 

IMG_9019

 

Skretnica je u odnosu na prethodnu seriju iz podnice zvučnika smještena u kičmu od ekstrudiranog aluminija.

 

IMG_9020

 

 

 

IMG_9021

 

Mrežica iznad dijamantne kupole ne može se skidati, ali zbog akustičke optimizacije te mrežice u novoj seriji to više nije ni potrebno.

 

IMG_9022

 

 

 

IMG_9024

 

Nikad krući ovjes bas drivera i time najtočniji bas ikad. Zvučničke jedinice pričvršćene su na pod-ploču od masivnog aluminija koja opet služi za fiksiranje nove matrix strukture na najčvršću površinu oplate kabineta, tj. njen najjače zakrivljeni dio. Sva mjerenja neželjenih vibracija pokazuju izuzetno dobre rezultate.

 

IMG_9025

 

Novi Continuum srednjetonac je osim kevlara izgubio i dugogodišnje phase-plugove u centru membrane.

 

IMG_9027

Novi 803 D3 je vrhunski zvučnik, B&W je tradicionalno marka koja traži partnera u stabilnijim pojačalima veće snage stoga ni ovdje škrtarenje na pojačalima neće biti optimalno rješenje. Za kabel i dalje ostaje izbor između single i bi-wiringa.

Ovo je proizvod koji je u potpunosti podređen ljepoti, prvenstveno ljepoti glazbe koji treba reproducirati, ali i vizualnom dojmu kojeg ostavlja, što je također tradicija koju B&W njeguje čak i dulje nego što postoji serija 800.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save