Classé Sigma MONO

Posted on Sep 3, 2015


Classé Sigma serija proširuje se novim mono pojačalom snage 350 W

Prva tri modela u Sigma seriji bila su konstruirana kako bi ponudila nodoljivu kombinaciju zvuka i pogodnosti po cijenama nižim od onih koje za high-end uređaje postavlja kokurencija te time lako dostupnima svim audiofilima koji razmatraju kupovinu najboljih modela mainstream marki. Testovi u stručnim medijima i odaziv publike potvrđuju uspjeh ove serije.

Kao unaprijeđenje uloge serije Sigma kao značajnog koraka unaprijed u kvaliteti audio sistema Classé donosi model Sigma MONO. Konzervativno deklarirana snaga od 350 W na 8 Ohma te 700 W na 4 Ohma sugerira kako Sigma MONO ima sve pogodnosti tehnologije Classéovog Sigma pojačala u paketu koji omogućuje još bolji zvuk.

 

SigmaMono_Stack_front_white

Classéovo prekidno napajanje (SMPS) od 1000 W s korekcijom faktora snage (Power Factor Correction – PFC) osigurava ogromnu zalihu energije u svakom trenutku, uvijek spremnu da se trenutno pretvori u čistu snagu. Temelj glavnih osobina ovog pojačala, SMPS i PFC, omogućuju čisti, opušteni zvuk kakav i očekujete od Sigme MONO.

Sklopovi pojačala premašuju ono čime raspolažu modeli AMP2 i AMP5, bolji analogni ulazni stupanj, modificirani izlazni stupanj i novi izlazni filtri konstrurani za optimiziranje osobina pojačala koje ima mono pojačalo velike snage. Postoji mnogo zvučnika koji nazivamo “teškim teretima” i koje većina pojačala ne voli, no čini se kako se Sigma MONO voli sa svim zvučnicima.

sigma mono black

 

DSP sklopovi u modelu MONO isti su kao u ostalim Sigma pojačalima, što znači kako je i u njemu riješen problem “dead-band-timea”. Analogno prijelaznim izobličenjima u klasičnim pojačalima u AB klasi, dead-band-time je vrijeme u kojemu su obje polovice pojačala isključene (u vrijeme kad signal ima nultu vrijednost pri prijelazu iz negativne u pozitivnu vrijednost ili obrnuto). Classéov razvojni tim konstrirao je taj sklop tako uspješno da dead-band-time iznosi nevjerojatne tri nanosekunde. Rezultat su dramatično niža izobličenja, što s druge strane omogućuje neka druga tehnička rješenja unutar pojačala koja dovode do ukupno puno boljeg zvuka ovog tipa pojačala.

Postizanje optimalnog rada DSP sklopa je puno više od izazova samo na inženjerskom ili akademskom planu. Ono je ključan faktor koji sva četiri Sigma modela čini odličnim high-end pojačalima. Do danas, ocjenivači su u stručnim medijima za modele CA-D200, AMP2 i AMP5 na ovaj ili onaj način rekli kako njihov zvuk nema ništa tipično slično uobičajenom zvuku pojačala D-klase. Sigma MONO nasljeđuje dobru tehnologiju ali njene zvučne dosege proteže još dalje.

SigmaMono-back_white

 

Pojačalo ima i prolazni priključak signala što omogućuje da dovedeni signal proslijedite dalje u drugo pojačalo ili subwoofer. Tako možete pojačalo ili pojačala smjestiti blizu zvučnika, koristiti samo jedan dulji interkonekt do prvog pojačala i vrlo kratki do drugog (ili do trećeg i četvrtog za vlasnike B&W Nautilusa) te kratke zvučničke kabele.

Sigma MONO proširuje i unaprjeđuje Sigma seriju. Kompaktna i efikasna Sigma ponuda sad ima i mono opciju vrhunske kvalitete. To je vrhunski upgrade u vidu kvalitete zvuka i izrade pojačala, sve je podređeno zvuku, no cijeli paket vrlo efikasno koristi i energiju i raspoloživi prostor. Sigma MONO je sve to, po cijeni koja sugerira da se radi o velikoj vrijednosti za uloženi novac. A to je upravo ono što pojačalo Sigma serije i treba biti.

SigmaMono_gut_white

Sigma MONO je referentno pojačalo iz grupe proizvoda koja je započela modelom iz Delta serije CA-D200 a nastavila se modelima Sigma AMP2 i AMP5. Ta pojačala su vlastite Classéove konstrukcije te ih ne treba brkati s brojnim pojačalima na tržištu koja koriste gotove module od nekolicine dobavljača. Sigma pojačala su po zvuku u potpunosti dosljedna s prethodnim Classé konstrukcijama ali imaju i neke nove vrline. Također, iako je osnova topologije jednaka kod sva četiri pojačala, Sigma MONO ima neke unaprijeđene sklopove te donosi i više snage.

Kao što je već spomenuto temelj konstrukcije je napredna prekidna (switching) tehnologija, u napajanju i audio stupnjevima. Classéovo napajanje i sklop za korekciju snage, SMPS I PFC, rade s preko 90% učinkovitosti te predstavljaju rezevoar kristalno čiste snage od preko jednog kilovata. Dinamika u području niskih frekvencija, ekstenzija, kontrola I lakoća kojom ta pojačala pokreću zahtjevne zvučnike može se uglavnom pripisati kvaliteti, snazi I sofisticiranosti njihovih napajanja. Kombinacija SMPS I PFC sklopova omogućuje pojačalima da kontinuirano primaju struju iz mreže bez oštrih šiljaka kakvi se pojavljuju kod klasičnih napajanja. Takvi “šiljci” u potražnji energije iz mreže uzrokuju harmonike visoke frekvencije u mrežnom naponu.

Kako Sigma pojačala ne stvaraju takve smetnje, bez obzira na snagu kojom trenutno rade ostaju praktički tiha s gledišta ostalih uređaja, pretpojačala, procesora i izvora zvuka, priključenih na isti strujni krug.

SigmaMono_Stack_left_white

Sklopovi Sigme MONO su prave digitalne arhitekture, s riješenim pitanje dead-band-timea, najvećeg izvora izobličenja u drugim inače solidno konstruiranim pojačalima D-klase. Stanje isključenosti pojačala prilikom prijelaza signala preko nulte točke trebalo bi biti što je kraće moguće, težiti nuli, a kod Sigma pojačala je to manje od 3 milijardita dijela sekunde, odnosno tri nanosekunde.

Kako sama po sebi imaju mala izobličenja, Sigma serija pojačala koristi malu količinu negativne povratne veze što opet omogućuje postizanje malih intermodulacijskih izobličenja. Vlastita konstrukcija driverskog stupnja za FETove osigurava taj gotovo nepostojeći dead-band-time I maksimizira učinkovitost. Kritični filteri u izlaznom stupnju se tako koriste jedino za fitriranje prekidne frekvencije od 384 kHz, pa tako pojačalo postiže neutralno i jasno srednje I visokotonsko područje.