Conrad Mas of AVID u Sonus Elite

Posted on Jul 16, 2015


U srijedu 15. srpnja u našem salonu Sonus Elite u Magazinskoj 11 u Zagrebu ugostili smo g. Conrada Masa, konstruktora i pokretača vrhunske engleske gramofonske produkcije AVID. Conrad je čovjek zanimljive životne priče i životnog iskustva stečenog u nekoliko djelatnosti, pravi a self-made man koji je tvrku AVID prije dvadeset godina pokrenuo od nule, izrađujući samo ono što je u tom trenutku bilo dovoljno dobro njemu kao ljubitelju glazbe i audiofilu. Pokretačka energija nije mu splasnula, pa iako je kroz druženje s njim sasvim jasno da nije radoholičar, i danas bi u slučaju dobitka na lotu najprije kupio još veću tvornicu.

tooloudIMG_4766

AVID je izuzetno efikasan tim od desetak ljudi koji danas proizvodi sedam modela gramofona, četiri phono-preampa i niz gramofonskih sitnica. Kao da to nije dovoljno impresivno, ove godine na High-End Audio Showu u Munchenu predstavili su i prototipove svog pretpojačala i mono-blokova. Oba komada elektronike pretendiraju na svrstavanje među najbolje na svijetu, a cijene su im uobičajeno primjerene. AVID jednako dobro prodaje gramofone i phono-pretpojačala, i to je danas osnova njihovog posla. To AVID stavlja u relativno komotan položaj prema proizvodnji amplifikacije jer amplifikacija nije nešto što moraju proizvoditi kako bi opstali na tržištu, već će je doista i ponuditi isključivo ako budu smatrali da to nije “još jedno high-end pojačalo” već doista i pomak u odnosu na današnju ponudu. U radu su i AVID zvučnici, s istim aspiracijama, a da li ćemo ih i kada vidjeti kao proizvod za tržište za sada nije poznato.

tooloudIMG_4755

Conrad je prisutnima u Sonus Elite ukratko predstavio AVID, a nakon toga prilično detaljno obrazložio mnoge aspekte koje je potrebno razumjeti ako želite znati što je u gramofonu važno, što nije, a što je i kontraproduktivno (kao recimo prevelika masa šasije kao i tanjura). Conrad nije šutljiv sugovornik, ali doista i ima mnogo toga za reći pa je zanimljiv i u većim minutažama. U drugoj europskoj zemlji ovakvo izlaganje potrajalo je čak 6 sati. Mi smo izgleda praktičnija publika kojoj stvari brže postaju jasne, a naši posjetitelji su za Conrada također imali i nekoliko zanimljivih pitanja.

tooloudIMG_4781

Kasnije je kroz druženje uz glazbu i piće svatko mogao s Conradom porazgovarati i o svom vlastitom gramofonskom iskustvu. U isto vrijeme neke drage ploče išle su pod igle na gramofonima AVID Diva II SP i AVID Acutus SP.

tooloudIMG_4716

Uz AVID, pridružio nam se i g. Dean Leđenac koji je predstavio svoj novi zvučnik Audio Epilog Prime, a koji je odsada prisutan u našoj ponudi. Prime je veliki zvučnik primjeren za audiofile koji traže rješenje za vrlo omiljena pojačala snage svega nekoliko Watta. S osjetljivošću od čak 99 db/W s aspekta snage može se doista upariti i sa cjevašima od 3 W po kanalu. Ovom prilikom kod nas je svirao s Pathosom InpolRemix snage 2x 10W, a ukoliko želite poslušati Prime u našem salonu, možete donijeti i vlastito pojačalo.

tooloudIMG_4753

Osim modela Prime, u Sonus Elite možete čuti kombinacijuAudio Epilog ICE malih zvučnika i pripadajućih ICEBERG bas modula.

Za korištene fotografije zahvaljujemo blogu TOO LOUD na kojemu možete pročitati osvrt o ovoj prezentaciji te pregledati odličnu galeriju fotografija.