Dynaudio Contour S 1.4 LE

Posted on Jan 22, 2016


Dynaudiov mali zvučnik Contour jedan je od najpoznatijih “bookshelf” zvučnika u povijesti audija. Krajem osamdesetih Contour je započeo kao Dynaudiov poligon za pokazivanje svoje najnovije tehnologije najširem krugu zahtjevnih slušatelja glazbe – onih koji trebaju sve to u što manjem paketu. Contour 1 tako je postao jedna od poznatih benchmark vrijednosti za male zvučnike.

 

Contour 1.4 LE side

Contour S 1.4 LE u crnom piano finišu

Koliko dobro je to radio govori podatak da je prva verzija u proizvodnji bila nepromijenjena čak 15 godina. Osnove koncepcije Contoura su “rock solid” kabinet, čvrst kao da je istesan od jednog komada drveta, te zvučničke jedinice izvrsnih karakteristika koje su pak osnovni preduvjet za korištenje jednostavnih skretnica s blagim rezovima. Shoebox izgled prisutan je do modela 1.3, a kod 1.4 dolazi u do novog značajnog pomaka u razvoju, dizajnu i konstrukciji.

Contour 1.3

Legendarni Dynaudio Contour 1.3 SE, izgledom i proporcijama gotovo jednak kao Contour 1

 

Najnovija verzija Contour S 1.4 u LE verziji i dalje zvuči puno moćnije nego što bi njegova veličina dala naslutiti, no svejedno nudi i visoku razinu rafiniranosti te odličnu tonsku ravnotežu.

Contour 1.4 LE mocca pair

Contour S 1.4 LE dolazi u nekoliko izvrsnih finiša, piano lakirani Bubinga, Mocca i crni, te uljeni orah. Lijevane košare baseva finiširane su u mat-crnoj boji, kao i prednja ploča. Na super sjajnom crnom modelu prednja ploča je od inoxa, što stvara odličan kontrast sjaju crnog kabineta.

 

Contour 1.4 LE black pair

Naravno, Contour S 1.4 LE se ne kupuje zato što je lijep, Contour LE je i tehnički dorađen i dograđen. Mekani visokotonac s Precision Coatingom daje finoću i detalje u visokim tonovima, interno ožičenje je novo OFC, skretnica koriosti specijalne keramičke otpornike i još bolje kondenzatore, sve zajedno za iznimno čistu i jasnu reprodukciju. Basevi na Contouru koriste najbolje Dynaudio tehnologije, MSP membrane, ekstremno lagane zavojnice od aluminijske žice na kapton podlozi, te krute niskorezonantne lijevane aluminijske košare.

Contour 1.4 LE stands

Jedna od jedinstvenih osobina Contoura je njegova konstrukcija, ekstremno kruti kabinet ima prilično naprednu prednju ploču. Sastoji se od tri sloja, uključujući i sloj materijala koji prigušuje vibracije i debelu metalnu ploču. Takva konstrukcija efikasno smanjuje rezonancije kabineta i omogućuje vrhunske performanse sve do najvećih glasnoća. Visokotonac je smješten ispod basa kako bi se postiglo idealno vremensko usklađenje dviju zvučničkih jedinica na mjestu slušanja. Za najbolji zvuk preporučuje se prilagođeni stalak, model Stand 6, s posebnom prihvatnom pločom za S 1.4. Stand 6 je čvrsta, niskorezonantna podloga a dizajnom je savršeno prilagođena obliku i veličini modela S 1.4 LE.

Contour 1.4 LE portrait

Contour S 1.4 LE možete poslušati u Sonus Artu

 

Contour 1.4 LE mocca finish

Detalj Mocca piano finiša

Contour 1.4 LE bubinga finish

Detalj Bubinga piano finiša