Dynaudio Focus XD

Posted on Dec 18, 2015


Ako ovo čitate 2015. godine, i audiofil ste u čijem umu postoje deseci viđenih audio sistema, vjerojatno imate dojam da između ovih dopadljivih i na skandinavski način elegantnih zvučnika na slici dolje, zjapi praznina koja je u očekivanju lijepe police s barem dvije tri eloksirane elektroničke delikatese koje bi tim zvučnicima udahnule život. No ta praznina je zapravo sve ono što je apsolutno nužno između njih kako bi svirali onako kako je zamišljeno, i ne – tu nema ni dugačkih zvučničkih ili interkonekcijskih kabela koji vode do nekih pojačala skrivenih u nekom drugom kutku ovog prostora. Nope, samo dva mrežna kabela.

IMG_8549

Dakle, dobrodošli pred bežične digitalne zvučnike – konkretno najbolji model nove Focus XD serije – 600 XD. U njih je ugrađeno praktički sve potrebno za slušanje glazbe – osim izvora zvuka. Idealno za sve glave obitelji kojima je pošteni zvučnički kabel na podu dnevnog boravka stalni faktor remećenja mira u kući.

IMG_8545

No kako bi se zadržala univerzalnost s raznim izvorima zvuka, ovakav sistem ipak treba još jedan element. To je mala crna kutijica naziva Dynaudio Connect koja ima ulogu primanja postojećih oblika digitalnog signala i njegovog bežičnog proslijeđivanja prema maksimalno tri para zvučnika. Više o osobinama Connecta nešto kasnije.

IMG_8548

Focus 600 XD je već na prvi pogled čistokrvni Dynaudio. Zanimljivo je kako je kroz prethodna desetljeća Dynaudio napredovao u kvaliteti, no vanjski izgled se gotovo i nije mijenjao. Pogotovo vidljivi dio zvučničkih jedinica. Membrane i kapica s isprekidanim obodom, ovjesi, košare, sve je to vrlo poznato, ali naravno ne i sasvim jednako kao na ranijim modelima.

focus-tweeter

Visokotonci s mekanim kupolama, s posebnim premazom, nepromjenjiva su konstanta u Dynaudiu i jedna od najboljih referenci za mogućnosti ove tehnologije. U Focusu XD visokotonac je pokretan zasebnim pojačalom od 150W. Ne zato što mu je potrebna tolika snaga, već zato da svi driveri budu pokretani jednakim pojačalima.

Display koji se nalazi na unutarnjem gornjem rubu svakog kabineta pokazuje status uključenosti, glasnoću, izabrani ulaz, zonu u kojoj zvučnik radi…

IMG_8557

MSP membrane Esotec+ srednjetonca i bas drivera su rezultati najnovijeg razvoja, imaju ultra-dugi linearni hod, ekstremno velike i snažne magnete, a svaki driver je pogonjen vlastitim pojačalom snage od 150W, što ovom zatvorenom kabinetu omogućuje linearan bas odziv do čak 20 Hz, i to uvijek na najvišoj razini preciznosti i točnosti.

Kako su sve zvučničke jedinice pokretane jednakim pojačalima od 150W, što ukupno daje respektabilnih 600W, te još i savršeno uparene pomoću sofisticiranog, state of the art DSP-a, 600 XD nudi performanse prikladne za reprodukciju najzahtjevnijih orkestralnih djela, rekreaciju onog teško uhvatljivog osjećaja žive izvedbe kao i snage, energije i dubine moderne elektronske glazbe.

 

IMG_8554

Stražnja ploča omogućuje praktično upravljanje bogatim arsenalom tehnologije posložene u ove kabinete. Digitalni ulaz (i izlaz), analogni ulaz, izbor osjetljivosti ulaza, USB utor za servisnu dijagnostiku i update firmwarea, potenciometar za ugađanje bas odziva ovisno o smještaju u prostor, korekcija glasnoće visokotonca, izbor multiroom zone u kojoj zvučnik radi te položaj u hijerarhiji rada (master, slave, eksterni). Sve ovo omogućuje fino podešavanje i veliko dugotrajno zadovoljstvo u raznim prostorima.

IMG_8552

U bežičnom načinu rada maksimalna rezolucija je 24/96, zvučnici imaju mogućnost primanja signala i u kvaliteti 24/192 no tada ih je na izvor potrebno spojiti koaksijalnim digitalnim kabelom.

Connect izgleda slično kao i Dynaudio Hub, a ima i sličan izbor audio ulaza, 3.5 mm i RCA analogne ulaze, te optički i koaksijalni digitalni ulaz, kao i USB-B za spajanje s računalom.

 

connect back

U Focus XD sistemu, Connect može bežično i u formatima bez gubitka prenositi signal do rezolucije 24/96, u jednoj zoni. Ako se koristi u više zona, za Focus XD ili Xeo zvučnike druge generacije, onda je to 16/48.

Kad se iz digitalnog izvora signal dovodi direktno na koaksijalni digitalni ulaz na stražnjoj strani zvučnika, onda je moguće koristiti 24/192 datoteke i to je trenutno jedan od najkraćih i najčišćih puteva od datoteke do zvuka; – izvor zvuka – DAC/digitalna skretnica (u zvučniku) – zasebno pojačalo za svaku zvučničku jedinicu (u zvučniku) – zvučnička jedinica.

 

IMG_8553

Stopala koja se pružaju na sve četiri strane na dnu kabineta imaju vrlo praktičnu prilagodbu raznim podlogama. Na donjoj strani stopala je gumena prstenasta nožica na kojoj zvučnik odlično stoji na tvrdim podlogama poput kamena, pločica ili parketa. No unutar nožice nalazi se vijak šiljak kojeg je priloženim imbus ključem potrebno odvrnuti i tako fiksirati zvučnik kad mu jednom nađete najzgodnije mjesto na nekoj mekanoj podlozi.

Dynaudio je stara firma kojoj je inovativnost u genima. Bežična tehnologija je vrlo mlada, no rezultati su već sad očaravajući. Dynaudio fanovi će biti oduševljeni od prve, svi ostali mogu se nadati ugodnom iznenađenju, zvuk je vrlo definiran, raskošan, a jasnoća se ne gubi ni na visokim glasnoćama. Za nevelike i elegantne zvučnike koji u sebi imaju sve osim izvora zvuka to je značajno postignuće.