Hi-Fi Multimedia Show 2015 Ljubljana

Posted on Oct 16, 2015


Prošlog vikenda, 9. do 11. 10. 2015. izlagali smo na HiFi Multimedia Showu, u velikoj podrumskoj dvorani ljubljanskog M Hotela. Posebni povodi izlaganju bili su novi modeli Bowers & Wilkins 800 Diamond serije te skorašnje otvaranje novog Sonus Art dućana u Ljubljani.

Prostor velike podrumske dvorane je pozamašan, stotinjak kvadrata, primjereno visokog stropa, s tepisonom na podu i drvenim pločama obloženih zidova. Prostor je umjereno ječan, no jeka nije trepereća, čini se kako ravnomjerno zahvaća cijeli spektar a znatno se smanji kad ima posjetitelja. Osim toga, ubrzo se počelo činiti da jeka uopće nije tako loša, pogotovo u usporedbi s nekim prostorima koji su bili intenzivno prigušivani akustičkim tretmanom, o tome nešto više kasnije.

 

DSC_0088

 

Audio sistem se sastojao od slijedećih uređaja;

Zvučnici Bowers & Wilkins 802 D3
Pojačalo snage Classe CA-2300
Pretpojačalo / DAC Classe CP-800
CD Player Classe CDP-202
Gramofon AVID Acutus SP + SME 309
Zvučnica Audio Technica OC9/III
Phono AVID Pulsare II
Računalo ASUS laptop / Win 7 / Foobar 2000
Zvučnički kabeli Straight Wire Serenade
Interkonekcijski kabeli
Straight Wire Virtuoso R
Nordost Frey (XLR)
USB kabel Nordost Blue Heaven
Mrežni kabeli i letve – Marohei

Glazbu smo najviše slušali s računala, a manje i podjednako s CD-playera (CD i DVD-A diskove) te gramofona. Izborom glazbe htio sam pokazati da je 800 Diamond serija prvenstveno izbor za high-end slušača ljubitelja glazbe. Uz 802 D3 kao prezenter pri izboru glazbe u ovakvoj prilici  ne moram biti opterećen biranjem isključivo komada koji su vrhunski snimljeni, tražeći atraktivnost i pažnju slušatelja pomoću stereo efekata.

 

DSC_0180

 

Istina, kod većine dobre ili relevantne glazbe izostaje onaj efekt koji na prvu slušatelja zakuca za stolicu, naprimjer bas dubok kao iz središta zemlje uz silu od 5 stupnjeva po Richteru, ili zvučno polje veličine IMAX platna, no iskusni slušatelji i ljubitelji glazbe će već i kroz par minuta slušanja primjetiti jasnu prisutnost onoga što je poanta – emocija u glazbi, njeno značenje, razloge za poriv da je ona uopće i napravljena. To ostavlja puno jači dojam od uobičajene hi-fi pirotehnike.

Ovaj sistem glazbu prezentira kao cjelinu u kojoj je jezgra srednjetosko područje, a bas i visoki su harmonične ekstenzije vezane neprimjetnim spojevima. Rezultat je vrhunska reprodukcija vokala, te instrumenata poput klavira ili klarineta. Svejedno, ni ljubitelji drame ne ostaju uskraćeni – veliki orkestri, orgulje, heavy metal, rock, big band, samo dajte… Uzbuđenja ima, a slušnom zamoru ni traga niti nakon nekoliko sati slušanja.

 

DSC_0252

 

Imam cijeli folder pjesama koje godinama skupljam pod “loše snimke” jer su mi najlakši alat za brzu ocjenu audio sistema. Ima tu materijala od 1903. (Caruso) pa do naših loudness wars dana. Na čak i vrlo dobrim sistemima te snimke zvuče loše, u smislu da nesavršenost njihovog zvuka smeta u uživanju u glazbi, no na stvarno vrhunskom sistemu kao da nestanu neki tvrdokorni slojevi oštrine i neprozirnosti i najednom osjetite nadahnuće koje stoji iza svake dobre glazbe. Nova 800 Diamond serija tu itekako ima što reći.

 

DSC_0064

 

Dojmovi posjetitelja našem podrumu variraju, ljubitelji dobrog zvuka nikad nisu bili homogena skupina, od odmahivanja pri samom spominjanju B&W imena, ili pokroviteljskih ocjena kako je B&W OK, ali ime je izgrađeno prvenstveno na marketingu, do onih vrlo sklonih onome što smo prezentirali. Dobro se sjećam se riječi jednog gospodina: “Dobro ste složili sistem, imate jako dobar zvuk, najbolji na sajmu, to svi kažu…”

 

DSC_0196

 

Da se vratim na jeku spomenutu na početku. Iako praktički isti ovakav sistem imamo u “stalnom postavu” u Sonus Elite prostoru, moj doživljaj zvuka u dvorani podruma M Hotela bio je drugačiji. Povećana jeka možda zastire količinu detalja u zvuku, i možda otupljuje “oštricu basa”, no čini se da je to samo prvi dojam. Nakon malo navikavanja, nisam imao osjećaj da detalji nedostaju, niti da glazba nema temelj, ali mi se svidjelo kako se dinamički i harmonički slojevi glazbe slažu jedan uz drugi, vrlo slično kao kod žive svirke. Moj omiljeni “Shadowplay” s albuma “Unknown pleasures” legendarnog Joy Divisiona nikad nije zvučao upečatljivije. Zvuk tog albuma najčešće ostavlja određeni hermetičan dojam, čak i pomalo letargičan bez obzira na očitu energiju uloženu u sviranje. No ovdje je to bio velik zvuk, pun energije, upečatljiv bez obzira na malo prigušene teksture u produkciji ove ploče. “L.A. Woman” Doorsa i pri srednjoj glasnoći tjera na cupkanje. Izvrsno je kako se u toj energičnoj stvari na 802 D3 pojave neki jedva čujni detalji koji  pojačavaju dojam vrhunske uigranosti benda. “Black Sabbath” outtake sa specijalnog izdanja prvog albuma originalnih heavy metalaca također – nikad bliže dojmu da slušam bend koji u studiju snima bez nasnimavanja. A možda i najživlje od svega, jazz standard “Lil’ Darlin” vrlo usporenog tempa u izvedbi Ray Brown Trija – slušajući sa strane, na mjestu na kojem se zvučnici uopće ne vide imao sam onaj fenomenalan dojam kad se čini da iza ugla ne stoji audio sistem nego svira pravi bend.

Smještaj u podrumu također je dao mogućnost subotnjeg after-party slušanja do u sitne sate, na plesnim glasnoćama iz uz puno zračnih gitara…

 

DSC_0104

 

Imam i ispriku posjetiteljima u Ljubljani koji su u nedjelju u prvom dijelu bili kod nas dok su se slušale ploče – u subotnjim noćnim prekapčanjima zamijenio sam lijevi i desni kanal na phono pretpojačalu, dakle zbog moje greške ste nekoliko stvari s ploča slušali naopako. Posjetitelj s nekoliko svojih odličnih ploča iz sweet spota je to lako primjetio. Sad naravno više ne mogu biti siguran da i prije nisam fulao, zato slijedeći put, svako jutro najprije test ploča, lijevi kanal, desni kanal, faza, protufaza… :)

Hvala svima na posjeti!

 

DSC_0099DSC_0018 DSC_0119 DSC_0134 DSC_0160 DSC_0184 DSC_0240 DSC_0078